Ökoiskola lett a Mikszáth

Szerző: Herczegné Varga Ilona

A pásztói Mikszáth Kálmán Líceum közössége elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Földművelésügyi Minisztérium által adományozott Ökoiskola címet, melynek igazoló oklevelét január 30-án vette át Herczegné Varga Ilona igazgató asszony Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkártól és dr. Rácz Andrástól, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkárától.

Ez a cím erkölcsi elismerése az intézményben folyó minőségi munkának, mely a fiatalok környezettudatos szemléletének kialakítását, formálását szolgálja. A cím három évre szól, mely alatt bizonyítani kell az intézménynek, hogy továbbra is megfelel az Ökoiskolai pályázatban megfogalmazott feltételeknek, majd a cím második elnyerését követően Örökös Ökoiskolává lehet válni.
Célunk nem elsősorban a cím elnyerése, hanem tanítványaink környezettudatos gondolkodásának kialakítása valamint a „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” elv követésére való nevelés.

Herczegné Varga Ilona
igazgató

Tovább...

A biodiverzitás világnapja

Szerző: Csoma Helga Cintia 9.a

A biodiverzitás, más néven a biológiai sokféleség nemzetközi napja minden évben május 22-re esik, mely a földi életet alkotó gének, ökoszisztémák és fajok változatosságát foglalja magában. Ez a világnap arra próbál rámutatni, hogy mérsékeljük a biológiai sokféleség csökkenésének jelenlegi ütemét, és védjük az élővilág sokféleségét.

A rendezvény Edward O. Wilson, amerikai rovarász és természetvédelmi szakember nevéhez fűződik, aki elsőként rendezte meg a biodiverzitás napját 1997-ben. A kezdeményezésnek globálisan akadtak támogatói, 2000-ben az ENSZ közgyűlése május 22-ét Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napjává nyilvánította.

Szokás szerint iskolánk diákjai és tanárai sem feledkeztek meg erről a napról, az aulát és a lépcsőt színes plakátok, növények és különböző projektmunkák eredményei díszítették. Akadtak vírus-, sejt-, és állatmodellek, a leglátványosabb talán mégis a több mint egyméteres DNS-modell volt. 

Állatok Világnapja

Szerző: Admin


 

A víz világnapja Március 22.

Szerző: Admin

Föld Napja a Mikszáthban

Szerző: Admin

A 26. Föld Napja javasolt témája Fákat a Földnek valamint Étrendünk és az éghajlat. 2016 a hüvelyesek nemzetközi éve és a világ államfői éppen a Föld Napján 2016. április 22-én írták alá New Yorkban a párizsi klímaszerződést – étrendünk és az éghajlat összefügg.

Bővebben...

TeSzedd! – akció a Mikszáthban

Szerző: Szabó Zsolt fotói

A pásztói Mikszáth Kálmán Líceum nevelői és tanulói közössége csatlakozott az idei évben immár hatodik alkalommal - az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási igazgatóság által megszervezett TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz. Ennek keretében április 28-án 8 órától 15 óráig, közel 300 diák, tanár és felnőtt kapcsolódott be az ország-tisztító eseménybe.

A megtisztított területek Pásztó forgalmas részein – az iskola épületeinek környéke, az azokat összekötő utcák és útszakaszok, parkok és füves területek a vasútállomásig és a Zagyva folyóig.

Az akció nemcsak azért volt fontos, mert segített tisztábbá varázsolni környezetünket, hanem mert mindezt együtt tették a diákok és felnőttek.