Portugáliában jártunk

 
2010 szeptember 24-e és október 2-a között Diákönkormányzatunk szervezésében Czeglédi Katinka, Tari Dániel, Nagy Noémi és Posta Anett Dánné Sályi Mária tanárnő vezetésével Portugáliában járt egy nemzetközi Ifjúsági Csere keretében, melynek címe „A fiatalok emancipációja” volt.
Velünk együtt 5 ország (Portugália, Olaszország, Bulgária és Spanyolország) fiataljai vettek részt a programon. A szállásunk Figueira da Fozban volt egy 3 *-os szállodában. Figueira da Foz az ország legnépszerűbb nyaralóhelye végeláthatatlan homokos strandjának és a szörfösöket csábító nagy hullámoknak köszönhetően. Vendéglátóink a G.I.S. Buarcos és a Grupo Escoteiros Buarcos cserkészcsapat nagyon figyelt arra, hogy a legjobb körülményeket biztosítsa a projekt résztvevőinek és minden ország együtt legyen minden programon. A vendéglátók nagyon figyelmesek és segítőkészek voltak, gyorsan megszerettük őket.
A csereprogram témája a fiatalok önálló életkezdése volt. Kiderült, hogy problémáink ugyanazok, függetlenül attól, melyik országban élünk: otthonteremtés, munkába állás, családalapítás, továbbtanulási nehézségek. A komoly projekt munkát felhőtlen kikapcsolódás követte. Voltunk kalandparkban, részt vettünk workshopokon, valamint rendeztünk egy fotóversenyt az általunk készített fotókból is. Ezekből az utolsó napon egy kis kiállítást is rendeztünk. Bejártuk Coimbra egyetemvárosát, ahol kicsit belekóstolhattunk a portugál diáklétbe, és megnéztük a főváros, Lisszabon nevezetességeit is. A legjobban sikerült program mégis a Nemzetközi est volt, ahol minden ország bemutatta saját különleges ételeit és egy hagyományőrző zenekar húzta a talpalávalót. Megkóstoltuk az olasz pastát, a portugál rák krémet, a bulgár sajtos tekercset, és a spanyol tengeri herkentyűket is.
Ez a csere életre szóló élmény volt számunkra. Megtapasztaltuk milyen kiállni egy 30 fős nemzetközi hallgatóság elé és angolul összefoglalni a kiscsoportban végzett munkánk eredményét. Jobban izgultunk, mint az osztályteremben, de helytálltunk. Fejlődött az együttműködési készségünk, idegen-nyelvtudásunk, toleránsabbak lettünk egymás iránt, és sokkal magabiztosabban jöttünk haza. Köszönet minden szervezőnek és résztvevőnek ezért a felejthetetlen egy hétért, elsősorban Rosa Baptistának, Jorgenak, Pedrónak és Betának valamint az Európai Uniónak!
A projektet az Európai Unió Fiatalok Lendületben programja támogatta, így a résztvevőknek csak az útiköltséghez kellett hozzájárulniuk. A folytatást szeretnénk itt Magyarországon egy új multilaterális cserével megvalósítani.

Fotóalbum
 
Czeglédi Katinka, Tari Dániel