Nagyköveti elismerés

Szerző: NOOL Tóth-Nagy Orsolya

Nemzetközi francia nyelvvizsgaközponttá vált a napokban a Mikszáth Kálmán Líceum, ami országosan is egyedülálló. Madame Pascale Andréani, Franciaország budapesti nagykövete szerint ez azt is igazolja, hogy magas színvonalú a pásztói oktatás.
Idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a Mikszáth Kálmán Líceum magyar–francia két tannyelvű tagozata. Ezt a tagozat tizenegyedikes diákjainak műsorával ünnepelték meg. A középiskolások felidézték az 1848-as forradalom és szabadságharc főbb eseményeit.
A jeles napon látogatást tett az intézményben Madame Pascale Andréani, Franciaország nagykövete is.

Nagyon örülök annak, hogy itt lehetek. Sok jó hírt hallottam az iskoláról, ezt tapasztalataim megerősítik. Nagyon jó a légkör és a hangulat az intézményben, a fogadtatás, amelyben a diákoktól és a tanároktól részesültem, megható volt – mondta portálunknak a nagykövet.
Azzal kapcsolatban, hogy miért olyan fontos napjainkban a nyelvtanulás, így fogalmazott: egyfajta személyes gazdagodást nyújt mindenki számára. Az idegen nyelv elsajátításával jobban megérthetjük a másik népet, könnyebben beilleszkedhetünk kultúrájukba, mindennapi életükbe.
Madame Pascale Andréani látogatása során betekintést nyert a francia tagozat tanulóinak hétköznapjaiba, és beszélgetett a diákokkal is.
Később a nagykövet Herczegné Varga Ilona, a Mikszáth Kálmán Líceum igazgatója, valamint Atinsi Aurélien tagozatvezető és igazgatóhelyettes felavatták a DALF- vizsgaközpont tábláját.
Azt gondolom, hogy ez egy nagyon színvonalas iskola, ahol minőségi oktatás folyik. Mindezt a tábla is bizonyítja. Most már vizsgaközponttá vált az intézmény, amely országszerte egyedülálló, hiszen a francia intézeten kívül csak itt lehet nemzetközi francia nyelvvizsgát letenni – mondta Madame Pascale Andréani.

Hozzátette: aki a Mikszáth Kálmán Líceumot választja, és sikeren fejezi be tanulmányait, olyan tudással távozik innen, amellyel bárhol Magyarországon vagy Európában munkát tud vállalni. A diákok számos programon vehettek részt a nagyköveti látogatás napján. Versenyre érkeztek Pásztóra az ország minden magyar–francia két tannyelvű gimnáziumából a diákok, de érkeztek Szlovákiából és Nimes középiskolájából is. A napot végül egykori diákok koncertjével és Frankofon esttel zárták, amelyet DJ Maandjet, híres francia DJ vezetett.

A pásztói Mikszáth Kálmán Líceum dolgozóinak célja, hogy a diákokkal és a szülőkkel egyaránt együttműködve végezzék munkájukat. Kiemelt szerepet kapnak egyebek mellett az egyéni felelősségvállaláson, a kötelességtudáson alapuló, valamint a céltudatos kompetenciafejlesztő oktató-nevelő munkák. További célként fogalmazták meg, hogy a tanulók a magyarság és az európaiság értékeit közvetítő, versenyképes tudást kapjanak. Olyan őszinte, becsületes és művelt embereket szeretnének nevelni, akik évtizedek múlva is büszkék lesznek arra, hogy ebben az intézményben tanultak.

Fotók: Belák Bertold

Találatok: 0