Francia kultúra Palócföldön

Szerző: Králik Márti

Ha valaki a pásztói Mikszáth Kálmán Líceum francia kéttannyelvű gimnáziumába jelentkezik, akkor a gimnáziumi oktatás minőségileg új formájába kapcsolódhat be. Az 5 év elvégzése után a két tanítási nyelvű érettségi az államilag elismert nyelvvizsgával egyenlő jogosítványokat biztosít.

Az, hogy valaki addig nem tanult franciául, senkit ne riasszon el, hiszen a nulladik év végig erről szól. Az itt eltöltött gimnáziumi évek alatt tapasztalt magyar, illetve francia anyanyelvű tanárok oktatják a tantárgyakat egy modern, felszerelt, gazdag dokumentációs központtal rendelkező iskolában. A heti 18 órás nyelvtanulás felkészít a további 4 évre, amikor is legalább 3 közismereti tárgyat kell célnyelven tanulni. A francia nyelv világnyelv, mindenek előtt a kultúra és a művészetek nyelve, de ugyanúgy megállja a helyét a gazdasági és a politikai élet területein is. A magasfokú franciaoktatás mellett természetesen egy másik nyelvet is tanulnak a diákok, így az iskola angol vagy német nyelvből is nyelvvizsga szintű ismereteket biztosít. A megszerzett tudás többet jelent, mint csupán beszédkészséget vagy munkanyelvet. A rendszeres csereutak és a pályázati projektek, programok kettős műveltséget, kapcsolatrendszert is magukban foglalnak. 

Hogy nekem személyesen mit adott 5 gimnáziumi év 19 éves koromra? Barátságokat, kiváló tanárokat, kitartást, egy kitűnő érettségit, egy felsőfokú francia nyelvvizsgát, egy középfokú angol nyelvvizsgát és három külföldi csereutat. Rengeteg élményt. Útlevelet a BGE Külkereskedelmi kar francia szakára, hiszen a francia kéttannyelvű oktatás főiskolai-egyetemi szinten is folytatódik. Aztán pedig azonnali munkalehetőséget a legnagyobb amerikai multi céghez. Egyszóval egy elmondhatatlan élményt és kalandot, amiért a mai napig hálás vagyok. Mind a tanároknak, mind a szüleimnek, akik támogattak.

 

Aki mindezeket elolvasva szeretne egy nagy kalandba belevágni, szorgalmas, nem riad el a tanulástól és új nyelvek tanulásától, biztosan nem fogja megbánni azt, ha ide jelentkezik, mert később is jó szívvel és hálásan fog visszaemlékezni az itt eltöltött évekre, a légkörre, a tanárokra és a barátokra. Nem beszélve arról, hogy két nyelvvizsgával a zsebben, diplomázás idején már emiatt sem kell aggódni.

Találatok: 0