Mikszáth Kálmánra emlékeztünk

Szerző: Mocsári Zoltánné

Az író születésnapján - a vendégekkel együtt - a teljes iskolai közösség tisztelgett Mikszáth munkássága előtt: virágokkal, koszorúkkal, prózamondó versenyen való részvétellel, előadásokkal, énekkel, zenével, tánccal.
A Mikszáth nap nyitányaként a Mikszáth Társaság és az iskola képviselői helyezték el az emlékezés virágait a Mikszáth szobornál és az emléktáblánál,

ahol igazgatónő bevezető szavaiban Mikszáth Kálmán ma is élő, érvényes gondolatait, megállapításait emelte ki.
A nap nyitó előadásában Dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész arra világított rá, hogy miért és hogyan olvassunk... Mikszáthot. Ne csak azért olvassunk, mert kötelező meg ajánlott, hanem mert élményt, olykor közös élményt adnak a könyvek, valódi és képzeletbeli utazásokra hívnak pl. Mikszáth művei vagy mert megoldandó rejtvényt, rejtélyt jelentenek a történetek és azért olvassunk, mert az olvasás a felfedezés örömét adja. A hogyanra sok tanácsot adott az előadó: gondolkodva, lassan, nem rohanva, néha csak belekukkantva, máskor elmélyedve, a fontosnak tartott gondolatokat aláhúzva, megjelölve, hiszen a könyv nem szentség, nem a Biblia, hanem forrás. 
A nagy sikert aratott előadás után Dr Praznovszky Mihály a Mikszáth Társaság örökös, tiszteletbeli elnöke és Dr. Kovács Anna muzeológus, a Mikszáth Társaság elnöke átadták a Társaság kitüntető,szakmai díját, a "Mikszáth órát", Herczegné Varga Ilona igazgató asszonynak, a több évtizedes, a Mikszáth-i értékek ápolásáért és továbbadásáért végzett munkája elismeréseként.

A prózamondó versenyen 12 diák mutatta meg műismeretét, prózamondó tehetségét. Közülük a zsűri Pásztor Lili 9.n osztályos tanulónak ítélte az első helyet (felkészítő tanára: Szabó Zsolt), a második Bakos Kincső 9.knyf osztályos diák lett és őt Hárskuti Dávid a 9.f osztályból követte a harmadik helyen(felkészítő tanáruk: Gombárné Papp Tünde).

A diák zsűri Tóth Valter 11.f osztályos tanulónak ítélte oda a legjobb előadónak járó díjat.

 A Szép magyar beszédért Veress Éva Díjat Pintér Réka a 9.n osztályból nyerte el, míg a zsűri elnök, Dr. Praznovszky Mihály jutalmát Hárskuti Dávid kapta , a legjobb Mikszáth mű előadásáért. Perényi Anna, Lenkey-Simon Mária és Bognár Beáta tanárnők különdíjainak Tóth Valter, Gregor Gabriella 9.f és Horváth Anna 9.knyf osztályos tanulók örülhettek.

A versenyt zongorajátékával Kun Panna (10.f), énekével Bányai Eszter, Bartus Csenge, Hárskuti Eszter, Kelemen Inez a 11.f osztályból, Kunyu Viktória és Szabó Anna a 9.n osztályból, furulya játékával Csonka Eszter a 9.a osztály tanulója és néptánccal a Muzsla néptáncegyüttes színesítette.

A délelőtti programot Dr Kovács Anna muzeológus előadása zárta, aki Mikszáth Kálmán művészetének kevéssé ismert oldalait mutatta be, ritkábban olvasott műrészletek segítségével.

A nap során vetélkedővel emlékeztünk Ady Endre halálának 100. évfordulóján – a költőre. Az osztályok 3 fős csapatai mérték össze tudásukat érdekes és kreatív feladatok megoldásával Szabó Zsolt tanár úr vezetésével. A versenyt a 12.f osztály nyerte, a 12.a a második, míg a 11.a a harmadik helyezett lett.

A Mikszáth napi természettudományos program keretében Racskó Péter tanár úr Káosz kapitány kalandozásai – egyszerűen a fraktálokról című előadása a matekosokat kötötte le elsősorban, míg a SOTE professzorai a biológusokat. Prof.Dr. Ghidán Ágoston a bennünk élő vadvilágról, míg prof. Dr. Rosivall László a vese működéséről és Semmelweis Ignác zsenialitásáról, munkásságáról beszélt.

Mikszáth nap nincs Mixröpi nélkül. Óriási csatákat vívtak az alkalomra összeállt csapatok és nagyon jó hangulatú délutánt töltöttünk együtt.

Találatok: 19