BME Ifiegyetem tábor

Szerző: Vincze Mária

Mi a közös a palacsintában és a Токамак-ban?

2018. július 16-19. között a BME Ifiegyetem táborában vettünk részt. A szervezés, a programok nagyon profi szintűek voltak, az ellátás is remek volt. A szervezők bevezető programként bemutatták a BME-t, a felvételivel kapcsolatos tudnivalókat, mint pl. a pontszámítást, az egyetemi életet, a lehetőségeket a munka világában, és tovább erősítették azt a hitet a diákokban, hogy szorgalommal és kitartással bármit elérhetnek.

A további napokon az egyetem nyolc karának egy-egy képviselője tartott adott szakmai kérdést megvilágító előadásokat, és vehettünk részt hasonló tematikájú szemináriumokon. Csak ízelítőül: volt szó a magfúzióról, így a tokamak-ról és a stellarátorról, az élménymarketingről, az enzimmérnökségről, a környezettudatos, pontosabban fenntartható  építészetről (miközben különböző köveket kaptunk jó válaszokért), a virtuális valóságról, a HoloLens-ről, amit ki is próbálhattunk. "Testközelből" foglalkozhattunk a villámokkal a nagyfeszültségű laborban, sőt, a Faraday kalitkába is be lehetett ülni...aki kellően bátor volt :) Élőlények mozgásvizsgálata és a mozgás digitális megjelenítése is szerepelt a témák között. Megjelent az ember-számítógép interakció vizsgálata is, a szemmozgás-követés módszer fejlesztésének lehetőségei. Hallhattunk érdekes testekről matematikus szemmel, a közlekedés új kihívásairól és a jövő intelligens gépeinek érzelmeiről...és még sorolhatnánk.

A szabadidős programok keretében az első nap megtekintettük a Campus épületeit, és az épületekről nyújtott információval teljessé tett több órás sétát hazafelé (azaz a kollégiumba vezető úton) a Gellért-hegy megmászása tetézte. Másnap délután a Csodák palotájába látogattunk el, ahol a résztvevők bevonásával zajlottak fizikai kísérletek többek között száraz jéggel és folyékony nitrogénnel. A program színes oldatokkal teli kémcsövekkel, látványos jelenségekkel folytatódott, 30 percen keresztül kalandozhattunk a vegyületek és kémiai kísérletek birodalmában… Az EGIS Gyógyszergyár interaktív látogatóközpontjába is érdekességeket láthattunk-hallhattunk, ahol megismerkedhettünk a gyártási folyamattal, és mindenki készíthetett, illetve csomagolhatott saját részre egy tubus kézkrémet is, majd szerda délután hajóval végigvezettek bennünket egy hosszú Duna-szakaszon, miközben a két part és a hidak építészeti érdekességeiről hallgathattunk "idegenvezetést". 

Esténként a kollégiumi életbe nyerhettünk bepillantást: társasjátékok, logikai játékok, közös palacsintasütés, Just Dance, jókedv, szórakozás! 


Képeket az alábbi linkeken is találunk:
https://www.facebook.com/ifiegyetem/
https://spot.sch.bme.hu/photo/2018/20180716_ifiegyetem/

 

Találatok: 164