Visszatekintő

A Szentlélek temető és a Csohány Galéria volt a helyszíne a Csohány Kálmánra való emlékezésnek 2019. január 31-én.
A 94 évvel ezelőtt született grafikus művész első illusztrációiból nyílt kiállítás, amelyet Dr. Csongrády Béla közíró nyitott meg, özvegy Csohány Kálmánné és fia jelenlétében. A rajzokhoz kapcsolódó irodalmi művekből a Csohány Baráti Kör Pásztó Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának tagjai, Dr. Bálintné Hübner Judit, Herczegné Varga Ilona és Perényi Anna tanárnők és Biácsi Lili, a Mikszáth Kálmán Líceum diákja olvastak fel részleteket.

Az illusztrációk - melyeket az özvegy, Klári néni válogatott és állított össze - Móricz Zsigmond, Anatole France, Kolozsvári Grandpierre Emil műveihez, csángó balladákhoz és orosz írók munkáihoz készültek. 

A nádtollal, diófapáccal és tussal készült rajzok kiállítási rendezése a Pásztói Múzeum dolgozóit dicséri, akik Dr. Hír János igazgató úr irányításával végeztek, aki köszöntőjében kozmikus értéknek nevezte Csohány Kálmán művészetét.

Az Alapítvány által alapított Madarak és harangok díjat Dr. Csongrády Béla kapta, a Csohány életmű megismertetésében az elmúlt évtizedekben betöltött szerepéért. A díjat a kuratórium elnöke, Herczegné Varga Ilona adta át, és köszöntötte a Galéria állandó kiállításának kurátorát, Shah Gabriella művészettörténészt, a Nógrád megyei Múzeum igazgatóját.

A programon részt vettek a Mikszáth Kálmán Líceum diákjai, akik amellett, hogy gyönyörködtek a rajzokban, beszélgettek Klári nénivel, aki szívesen dedikálta a Csohány-albumukat is.

A fotókért köszönetet mondunk Sándor Alexának.